Gliceryna roślinna

Gliceryna roślinna farmaceutyczna – właściwości

Gliceryna roślinna, znana również pod nazwą glicerol, to bezbarwna i bezwonna substancja, szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, medycznym, a nawet w gastronomii. W przeciwieństwie do gliceryny syntetycznej, która pozyskiwana jest pośrednio z benzyny, jej roślinny odpowiednik powstaje z naturalnie występujących tłuszczów, najczęściej z oleju palmowego lub kokosowego. Wśród właściwości gliceryny warto wymienić przede wszystkim:

  • właściwości nawilżające;
  • właściwości natłuszczające;
  • zdolność do utrzymywania odpowiedniej konsystencji kosmetyków i wyrobów cukierniczych;
  • poprawienie elastyczności skóry;
  • wysokie bezpieczeństwo stosowania, również u dzieci (reakcje alergiczne występują niezwykle rzadko).

Dostępne produkty:

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7


Gliceryna roślinna – zastosowanie

Ze względu na właściwości gliceryny, ma ona bardzo wiele zastosowań. Wykorzystuje się ją między innymi:

  • do produkcji mydeł, również tych ręcznie robionych w domu;
  • do produkcji kosmetyków o działaniu nawilżającym;
  • do produkcji kosmetyków dla dzieci;
  • do produkcji kosmetyków mających chronić przed mrozem i wiatrem;
  • do produkcji szamponów i odżywek do włosów, szczególnie wzmacniających kosmyki i poprawiających stan włosów zniszczonych;
  • jako baza maści i kremów leczniczych na niektóre problemy skórne, przede wszystkim pękający i zrogowaciały naskórek;
  • jako dodatek do nasączania ciast, zamiast alkoholu
  • jako dodatek do mas cukrowych, w celu utrzymania ich odpowiedniej wilgotności i elastyczności;
  • w przemyśle samochodowym, jako składnik płynów chłodniczych i hamulcowych;
  • jako baza barwników;
  • w produkcji materiałów wybuchowych;
  • do nawilżania tytoniu;
  • do produkcji melasy do fajek wodnych;
  • do produkcji płynów do dezynfekcji.

Gliceryna roślinna cena

Gliceryna kosmetyczna to półprodukt o stosunkowo niewielkiej cenie. Do wyrobu kosmetyków, takich jak kremy czy balsamy używa się niewielkiej ilości gliceryny, tak by stanowiły nie więcej niż 15% ich składu. Podobnie niewielkie ilości zużyjemy do nawilżenia tytoniu czy pieczenia ciast, dlatego można mówić o dużej wydajności i niewielkim koszcie stosowania gliceryny.

Gliceryna roślinna sklep Tobacchem

W naszej ofercie znajdziecie Państwo wysokiej jakości glicerynę roślinną o stężeniu 99,5%. Dzięki niej będziecie mogli samodzielnie stworzyć dowolne domowe kosmetyki, cukiernicze arcydzieła i wiele innych. Dla wygody naszych klientów glicerynę sprzedajemy w opakowaniach o objętości 1, 5, 10, 20, a nawet 1000 l, dlatego zakupy w Tobacchem będą idealnym wyborem bez względu na to, jakich ilości produktu potrzebujecie. Serdecznie zapraszamy do zakupów za pośrednictwem naszego witryny i sprawdzenia naszego szerokiego asortymentu.

Nie wiesz co wybrać?

Skontaktuj się z nami, a my pomożemy wybrać odpowiednie produkty, których właśnie szukasz!